May 25, 2012

Spesifikasi 1Malaysia Pad.. Berbaloi ke dengan Harga RM999?

1. Cerita pasal 1Malaysia Pad ini mendapat sambutan yang begitu mengalakkan, namun ramai yang tidak bersetuju dengan harga RM999 iaitu harga permulaan 1M Pad ini yg boleh dikatakan sangat tinggi.

2. Bedasarkan komen-komen yang aku terima, ramai yang tertanya-tanya tentang spesifikasi 1M Pad ini, dan hasil bantuan rakan blogger, mereka memberikan spesifikasi seperti berikut:-

3. A brief hardware and software specification of this 1Malaysia Pad;


  • Android 2.3 (Gingerbread)
  • WiFi & 3G Connectivity
  • 1MM app which offers free messaging between WhatsApp and Blackberry Messenger
  • 4,000mAH battery
  • 32GB microSD storage
  • 3MP camera (rear)
  • 0.3MP camera (front)
4. Dengan Spesifikasi sebegini, boleh lah aku bersetuju dengan mereka yang mengatakan bahawa harga RM999 tu terlalu tinggi sebagai harga permulaan.

5. Rakan blogger yang diketahui berpengetahuaan tentang benda-benda teknologi ni mengatakan 1M Pad ini sepatutnya hanya berharga tidak lebih RM300. Oleh itu aku serahkan kepada penggiat gadget untuk menilai.

6. Secara peribadinya, penjenamaan 1 Malaysia itu sendiri telah memberi imej buruk kepada Ciptaan Tempatan ini, kerana walaupun kita secara umumnya bersetuju 1 Malaysia merupakan agenda nasional, namun tidak siapa mampu menafikan ianya adalah agenda politik.

7. Namun, ada juga mengatakan bahawa 1M Pad ini perlu berani seperti Proton suatu ketika dahulu, dimana banyak pihak cuba merendah-rendah kan Ciptaan Kereta Nasional pasa ketika itu namun Proton terus maju ke depan dan mencari pasaran di negara-negara dunia ke-3.

8. Apa pun kepada Meltechpro, ini pernigaan kamu, dan ini merupakan salah satu ancaman kepada kamu, selain agenda politik telah menjadi kelemahan kepada produk kamu.

9. Gunakanlah kekuatan 1M pad dan peluang pasaran di dalam dan diluar negara untuk kamu bersaing dengan produk-produk original sedia ada.

10. Secara peribadi, aku tak kan beli produk ini pada harga setinggi itu, aku rela topup sikit untuk mendapatkan Produk Tablet Original dari Samsung or Apple.. Sorry.. :P

Kaitan : Pelancaran 1M Pad.
Sumber : Blog Tallboy

Salamm

1 comment:

Komen-Komen akan ditapis bagi mematuhi Akta Keterangan (Pindaan) 2012. Kesopanan dan Kesusilaan anda amat dihargai.. Terima Kasih.. =)

Nuffnang

Terbaik Bulan Ini..

Nuffnang Poll 2.0